Stolní tenisté Sokola Mnichovo Hradiště vstoupí v září nejen do nové sezony, ale tak trochu i do nové éry života oddílu. Po letech permanentního růstu a dosahování nových klubových maxim přišel zádrhel v podobě sestupu ze 2. ligy a bohužel i personální sesuv v podobě odchodů či vynucených přerušení kariér mnoha dlouholetých opor. Přichází tedy období konsolidace a pokorné, trpělivé snahy o položení základů nové epochy růstu.

V sezoně 2019/2020 budou hradišťský stolní tenis reprezentovat 4 týmy dospělých. Zde je potřeba zdůraznit, že i nadále se můžeme pyšnit adjektivem ligový oddíl – po historickém úspěchu v podobě účasti ve 2. lize se A tým vrací do ligy 3. (v hierarchii pingpongových soutěží se jedná o čtvrté z jedenácti pater), která je sama o sobě zhmotněným snem mnoha generací zdejších hráčů. Jakkoli by se dalo předpokládat, že se sestupivší tým bude řadit k favoritům soutěže, realita taková není. Dlouholeté jádro týmu okolo kapitána Michala Stránského se z nejrůznějších zdravotních a osobních důvodů muselo obměnit, a tak se nově budovaný základ družstva bude především snažit ligovou příslušnost uhájit. I tak se fanoušci a příznivci našeho sportu mohou těšit na líté bitvy a pozoruhodné výměny za zelenými stoly v hlavním sále rekonstruovaného sokolího hnízda. Každý zápas nadcházející sezony se může vzhledem k určité nezkušenosti obměněného kádru ukázat při závěrečném sčítání jako klíčový. Všechny sportovní nadšence si proto dovolujeme pozvat na podzim do hlavního sálu sokolovny, náš nově budovaný tým a nepochybně hodnotná podívaná se budou ucházet o Vaši podporu v těchto termínech a časech:

  • So 28.9. od 15.00: Sokol MH – SKST Liberec E
  • So 12.10. od 15.00: Sokol MH – TJ AŠ Mladá Boleslav
  • Ne 13.10. od 10.00: Sokol MH – TTC Bělá pod Bezdězem
  • So 9.11 od 15.00: Sokol MH – KST Rakovník
  • Ne 10.11. od 10.00: Sokol MH – SKST Baník Most B
  • So 7.12. od 15.00: Sokol MH – SF SKK El Niňo Praha E
  • Ne 8.12. od 10.00: Sokol MH – KST Bohnice

Další tři oddílové týmy budou letos působit v krajských, respektive regionálních soutěžích. První rezerva, vzhledem k aktuálním personáliím uskupení složené většinově z hráčů loňského céčka, bude v krajské soutěži 2. třídy jednoznačně útočit na postup do vyšší středočeské ligy, nově sestavené céčko se pokusí v regionálním přeboru I. třídy držet krok se špičkou soutěže a především, stejně jako déčko v regionální třetí třídě, zapojit do svého středu nastupující novou generaci z řad lepšících se starších i mladších žáků.

Právě zapojení nastupující generace do našich týmů je klíčovou operací, která náš klub v následujícím období čeká, a jež je základem jeho budoucí životaschopnosti. Vedení klubu se toho snaží dosáhnout nejen inovativním přístupem během standardních tréninků, ale i kreativitou při vytváření oddílového společenského života. Děti se tak mohou účastnit oddílových výletů v sedle kola i po svých, během srpna klub uspořádal zájezd na turnaj nejvyšší světové série ITTF World Tour Czech Open do Olomouce, v samém závěru prázdnin jsme pak zorganizovali letní kemp pro mládež ze širšího regionu, kde si mladí talenti mohli osvojit a prohloubit nejen komplexní stolnětenisové dovednosti, ale zároveň vyzkoušet celou škálu doplňkových sportů, dozvěděli se něco o historii našeho sportu i jeho etice a filozofii, a přitom měli možnost se navzájem lépe poznat a navázat nová přátelství. Věříme, že právě cesta zařazení sportu do celého kontextu života nastupující generace je způsob, jak děti u našeho sportu udržet a vytvořit si k němu pevný vztah navzdory všemožným lákadlům doby technologické. Je nyní na nás, pamětnících dob, kdy pohyb byl hlavní volnočasovou aktivitou, abychom se evoluci ve vývoji společnosti přizpůsobili, dokázali generaci Z porozumět a mohli jí nakonec klubovou pochodeň předat s vírou v úspěšné pokračování našich tradic.

Vladimír Pleticha

Kategorie: Stolní tenis

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *