Na novou sezónu krajských přeborů se hodně obměnil kádr jak juniorského, tak mužského týmu. Proto jsme netrpělivě očekávali, co toto omlazení obou kádrů přinese. Oba týmy se však v novém složení popasovali úspěšně s podzimní částí a oba vedou své krajské soutěže.

U juniorů tvoří letos základ loňská mimořádná žákovská sestava Vojtěch Bígl, Ondřej Hulínský, Tadeáš Kysela a Jiří Pazour, doplňuje je o dva roky starší Milan Ponocný a pak žáci Víťa Javůrek a Vilém Motl. I přes velmi úzký kádr a mládí družstva s průměrným věkem 15 let, si kluci poradili zkušeně ve všech svých zápasech a dosud nepoznali porážku. Pouze ve dvou utkáních museli bojovat o body v tie-breaku. Na prvním turnaji prohráli jeden set s Duklou Liberec a v České Lípě ztratili jeden set s domácí Lokomotivou. Ze sedmi odehraných zápasů, ale mají naši borci v poločase soutěže sedm vítězství a skóre 14:2 na sety a výrazný náskok na všechny pronásledovatele.

Také naši muži v létě výrazně omladili. Jediným pamětníkem ligových sezón zůstává Zdeněk Blažek a osu týmu společně s ním tvoří Tomáš Kratochvíl a Ondřej Bígl. Z minulé sezóny v týmu zůstali dále Michal Bašus, Mirek Černý a Michal Studničný, ale odešel hlavní tahoun útoku Matouš Kratochvíl, který bojuje o místo v extraligových Benátkách n/J. Před sezónou se povedlo doplnit úzký kádr o nové hráče: nahrávače Adama Jindřicha, blokaře Jana Bláhu, smečaře Jana Rychtaříka a Ivana Chovance. Kádr dále doplňují hostující hráči Láďa Loquens na liberu a Filip Basl na postu blokaře. V kádru jsou také úspěšně zapojováni dorostenci Vojtěch Bígl, Ondřej Hulínský, Tadeáš Kysela a Milan Ponocný.

Muži začali v prvním kole úspěšně dvěma výhrami nad Frýdlantem 3:1 a 3:0, ale v dalším kole zaváhali a ztratili dva body v Liberci s Lokomotivou po výsledcích 2:3 a 3:1. Také ve Smržovce jsme ztratili dva body, když po jednoznačné výhře v prvním utkání 3:0 přišel ve druhém zápase pokles na naší straně, zlepšení soupeře a trocha smůly i nezkušenosti v koncovce a zápas jsme ztratili v tie-breaku 2:3. Poté jsme v domácím zápase s Bižuterií Jablonec nestačili v prvním utkání na velmi zkušený celek hostí a přenechali jim tři body po prohře 1:3, kterou jsme ale soupeři v druhém zápase oplatili stejnou mincí a vyhráli 3:1. V posledním kole ve Vysokém n/Jiz. jsme sice vyhráli první sadu po velmi dobré hře, ale následně se nechali rozhodit soupeřem i výkonem rozhodčího a následující tři sady ztratili. Po prohře 1:3 a ztrátě zraněného Filipa Basla jsme se ale dokázali semknout a druhý zápas vyhrát 3:1, když velmi dobrý výkon podal celý tým. Po polovině soutěže bude družstvo na prvním místě s dvoubodovým náskokem na pronásledovatele. Tabulka je velmi vyrovnaná. Prvních pět družstev děli pouhé 3 body. Každá ztráta tak bude ve druhé části hrát velkou roli.

Cílem pro druhou polovinu soutěže je i nadále vítězství v KP a postup do kvalifikace o druhou ligu. Pak se dobře připravit na soupeře na vyšší kvalitativní úrovni a pokusit se o postup do druhé ligy.

Tabulky

Jiří Skřivan – trenér mužů a juniorů

Kategorie: Volejbal