Žákovské družstvo Sokola Mnichovo Hradiště uspělo v sezóně 2023/2024 zatím ve všech soutěžích, kterých se zúčastnilo. V KP prohrálo jediný zápas s Duklou Liberec a po sérii 20 výher v A skupině jednoznačně získalo titul krajského přeborníka kategorie U16M.

Také v Českém poháru U16M se naši hráči v české západní skupině udrželi na osmém místě a po spojení s moravskou východní skupinou odehráli tři turnaje v druhé osmičce, což rezultovalo v umístění na celkovém dvanáctém místě po pěti turnajích a jen díky absenci tři ze čtyř klíčových hráčů na posledním turnaji se náš tým propadl na patnáctou příčku. S nejistotou jsme ale vyhlíželi kvalifikaci o MČR na kterou jsme měli v posledních letech smůlu. V roce 2022 se nám v ní zranil první nahrávač, v loňském roce 2023 zas pro zranění kvalifikaci musel vynechat náš hlavní smečař. A také letos nás postihly absence. Tentokrát na postu blokařů, kde na kvalifikaci nemohli hned dva naši stabilní blokaři.

Tabulka kvalifikační skupiny A pro MČR U16M 2024

Los nás vyslal na kvaldu do Letovic, kam jsme dorazili v sobotu ráno a hned v prvním utkání šli na Karlovarsko, které jsme sice loni porazili, ale právě ztracený bod s tímto soupeřem nás nakonec stál účast na MČR. V letošním roce, ale náš tým byl přeci jen zkušenější a v přípravě dobře připravený. Karlovarsko jsme zdolali 2:0 (15,7) a poprvé jsme v kabině slavili. Také druhý zápas s Baníkem Most jsme zvládli bez zaváhání 2:0 (7,11). Ve třetím sobotním utkání jsme narazili na čtvrtý tým ČP VK Ostrava a svedli s ním vyrovnanou bitvu. V první sadě jsme se radovali po 45 výměnách v poměru 25:20, ale ve druhé nás Ostrava jasně přehrála 25:11. Ve třetím setu jsme vzdorovali až do stavu 11:12, ale dvě chybky, jedna naše a jedna rozhodčího nás poslaly do kolen. Přesto za tento výkon jsme se rozhodně nemuseli stydět. Poslední sobotní zápas jsme odehráli proti hlavnímu favoritovi MČR Jiskře Havlíčkův Brod a nenašli jsme recept na jejich účinné podání. V tomto utkání jsme také udělali více nevynucených chyb, ale do celkového výsledku se nám toto nepromítlo, protože Havlobrod porazil celkem snadno i všechny ostatní soupeře.

Na skupinové fotografii zleva dole Martin Benda, Michal Kloncko, Jan Škaloud a Tomáš Doležal a nahoře trenér Jiří Skřivan, Vít Kysela, Vítek Pospíšil, Khasar Bayar Baatar a kapitán Tomáš Skřivan.

V nedělních utkáních jsme nejprve nastoupili proti VKM Nová Paka, tedy pro nás soupeři známému, ale současně neznámému. Viděli jsme ho sice na turnajích ČP, ale nikdy jsme proti němu nehráli. Přesto jsme věřili, že ho díky větším herním zkušenostem dokážeme udolat. To se také potvrdilo a nad Novou Pakou jsme vyhráli 2:0 (15,20) a mohli jsme slavit postup. Ovšem čekal na nás ještě jeden těžký soupeř a to domácí Sokol Letovice. Oba sety měly v podstatě obdobný průběh, na úvod šly Letovice do vedení, ale těsně před koncovkou jsme se dotáhli a koncovky se nám povedlo obě těsně vyhrát, tedy 2:0 (23,23). Spokojené ale byly oba týmy, protože společně postoupily do finálového turnaje MČR do Českých Budějovic.

Kategorie: Volejbal