Žákovské družstvo Sokola Mnichovo Hradiště postoupilo v Letovicích na Mistrovství ČR kategorie U16M. Tento turnaj se konal ve dnech 17.-19.6.2024 a to v jihočeské metropoli v Českých Budějovicích. Náš tým sem jel tentokrát v kompletní sestavě deseti hráčů a těšili jsme se, jak si MČR užijeme.  

Zápas proti Volejbal Sokolov jsme v zelených dresech zvládli výborně a postoupili mezi dvanáctku nejlepších týmů.

V první fázi se finále MČR U16M hrálo ve čtyřčlenných skupinách. Náš tým byl zařazen do skupiny D společně s SKV Kolín, VK Lvi Praha a Volejbalem Sokolov. V prvním utkání jsme nastoupili proti pražskému celku, který byl na nás velmi dobře připraven, výborně podával a v obraně i následném útoku byl prakticky bezchybný. To bylo příčinou, že jsme se prakticky nedostali do naší hry a byli jsme stále o krok za soupeřem. Výsledkem byla porážka 0:2 (-15,-16). Další zápas proti SKV Kolín měl bohužel obdobný průběh. Soupeř sice nepodával smečovaný servis, ale jeho plachta a clona vysokých hráčů na nás fungovala velmi podobně. Znovu jsme nedokázali najít protizbraň a znovu jsme tak jednoznačně prohráli 0:2 (-15,-13). V této fázi turnaje byli naši hráči hodně dole a tak hlavním úkolem bylo před posledním utkáním ve skupině zvednout jejich sebevědomí.

To se nám naštěstí podařilo. Drobně jsme pootočili sestavou a přešli na systém hry na jednoho nahrávače a kapitána Tomáše Skřivana jsme přesunuli na post smečaře. Tím jsme výrazně zlepšili přihrávku a z toho se odvinuly další činnosti. Dokázali jsme eliminovat hru hlavního smečaře Sokolova a ostatní hráče ubránit. V první sadě jsme od stavu 14:14 bodovali až na 3 „ztráty“ jen my. Druhá sada byla vyrovnanější, ale koncovku jsme opět zvládli. Zápas proti Sokolovu jsme vyhráli 2:0 (17,22) a mohli jsme se těšit na další porci utkání ve čtvrtfinálové skupině.

  V sobotu jsme se přesunuli do haly Stromovka a zde se utkali postupně s Ostravou, Prosekem a Hradcem Králové. Dopolední zápas s VK Ostrava jsme rozehráli výborně a po vyhraném prvním setu jsme sahali po vítězství. Nakonec ale Ostrava dokázala zápas otočit a zvítězila 2:1 (-21,19,12). Také odpolední zápas s SK Prosek byl vyrovnaný a podlehli jsme až v koncovkách setu 0:2 (-20,-18). Proti Slávii Hradec Králové rovněž porážka 0:2 (-18,-23), ale i zde jsme bojovali do poslední chvíle. Hráče jsme za sobotní výkony museli pochválit i když jsme nevybojovali ani jednu výhru. V sobotu večer jsme se dozvěděli soupeře pro závěr turnaje. V neděli ráno jsme nastoupili proti VK Brno ve skupině o 9.-11.místo po vyloučení VK Jirkov. Proti soupeři, který nás výškově v průměru převyšoval o 10 a více cm jsme podali famózní výkon a porazili Brno 2:0 (11,25). Po první jasné sadě, kdy jsme soupeře rozložili podáním jsme museli v druhé sadě bojovat až do úplného konce, ale sadu jsme získali. Hned poté jsme nastoupili znovu proti SK Prosek a sice prohráli, ale 1:2 (12.-19.-12). První sadu jsme přesvědčivě získali, ale pak se začalo více dařit soupeři. Přesto výborný výkon. Výsledné desáté místo na mistrovství ČR je skvělým úspěchem našeho žákovského volejbalu.

Na skupinové fotografii zprava Vít Kysela, Michal Kloncko, Khasar Bayar Baatar, Tomáš Doležal, Jakub Krejčiřík,  Martin Benda, Vítek Pospíšil, Marek Jansta, Jan Škaloud a kapitán Tomáš Skřivan. Před zápasem proti Brnu.
Kategorie: Volejbal